Farmor

2014-08-19 ☼ 21:45:16
Det bröt ner mig att besöka farmor på sjukhuset. Kom in i rummet med min brors tjej och det första jag sa var "det är inte farmor". Hon hade tynat bort och ansiktet var svullet av alla mediciner. Men hon har var ändå så tunn. Så skör. Min fina farmor. Farmor som alltid har stått bakom mig och knuffat på mig när jag har velat dö. Farmor som lärde mig om preventivmedel och mens. Farmor som alltid frågar hur det är mellan mig och mamma. Farmor som alltid säger "strunta i henne. Hon är inget att ha. Du förtjänar bättre".
Farmor är min mamma och hennes död skulle bryta ner mig mer än min mammas. Pratade med sjuksköterskan på sjukhuset. Hon äter inte utan får dropp, andningen är så dålig att hon har syrgasmask. När hon dricker spyr hon i stora mängder. Hon får inte dö. Nej. Hon ska hinna se mitt första barn, hon ska närvara på mitt bröllop. 

Hon pratar inte mycket, men upprepar det man säger.
"Farmor har du ont?"
"Ont"
"I hela kroppen?"
"Hela kroppen"

Men hon visade gott tecken igår.
"Snälla ni. Jag är så hungrig. Snälla ni"
Jag sprang och hämtade en pudding och matade henne. En liten sked och sedan var hon mätt. Men hungerkänslor är ju ett gott tecken.
"Orkar inte"
"Farmor, vad orkar du inte?"
"Leva"
Och mina tårar forsade ner.
Vi har sagt nej till åtgärder för att återuppliva henne. Får hon hjärtestillestånd kommer inte sjukhuset göra något förutom sätta in morfin om hon har smärtor. Även om det är ett tungt beslut så är det egoistiskt att hålla kvar henne i livet mot hennes vilja. Jag förstår ju att hon har ont och att återuppliva henne skulle inte vara värt det. På grund av hennes ålder gör det bara mer ont än nytta och risken att knäcka revbenen är för stor. Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag har ingen energi att hämta. 

Sanna

Usch vad ledsamt, får en tår i ögat av att läsa detta.
Jag hoppas att det löser sig till det bästa för din farmor och er familj.

2014-08-30 @ 21:56:45
URL: http://insaniacparttwo.blogspot.se/
Lämna en åsikt/feedback/konstruktiv kritik/whatevah:

Tilltalsnamn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (syns bara för mig)

URL/Bloggadress:

Dina ord:

Trackback